Leef in Balans

 

Vleesrecepten

 

Stoofpot van lendebiefstuk en champignons

Aantal personen: 2
Kcal p.p.: 250


Ingrediënten:

200 gr lendebiefstuk, in kleine blokjes
25 gr boter of margarine
1 handsinaasappel
150 gr kastanjechampignons, in vieren
2 sjalotjes, gehalveerd
½ el Provençaalse kruiden
1 takje tijm
evt. 2 gedroogde tomaten in olie, in reepjes
1 dl runderfond (pot)
1 dl rode droge wijn
zout
peper uit de molen


Bereidingswijze:

Sinaasappel wassen, dun schillen en schil in dunne reepjes snijden.
Vervolgens sinaasappel rondom dik schillen, zodat het witte deel eraf is.
Met scherp mesje partjes tussen de vliesjes uitsnijden en vrijkomend sap opvangen.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit de Boter en bak de blokjes vlees rondom bruin.
Schep het vlees vervolgens uit de pan.
Bak de champignons ± 3 min. in het achtergebleven braadvet, bak de sjalotjes dan nog ± 2 min. mee.
Voeg de provençaalse kruiden, tijm, (gedroogde tomaatreepjes), fond, sinaasappelschil, wijn en
sinaasappelsap toe en breng het geheel tegen de kook aan.
Laat het ± 15 min. zachtjes stoven en voeg de laatste ± 5 min. het vlees en de sinaasappelpartjes toe.
Serveer er fettucine bij.

 

Varkenskotelet met sinaasappel


Aantal personen: 1
Kcal p.p.: 245


Ingrediënten:

125 gr varkenskotelet (100 gr vlees)
2 el sinaasappelsap
1/2 tl kipkruiden
snufje zout
vers gemalen zwarte peper


Bereidingswijze:

Bak de kotelet snel bruin in een anti-aanbak pan en leg hem dan in een kleine afsluitbare
ovenschotel.

Giet het sinaasappelsap over de kotelet en bestrooi hem met de kipkruiden, zout en peper.

Doe het deksel op de schotel, zet de kotelet in een voorverwarmde matig hete oven (220° C of gasstand 4-5) en laat hem in ca. 30 minuten gaar worden.

 

Runder stoofpot


Aantal personen: 4
Kcal p.p.: 250


Ingrediënten:

500 gr magere runderlappen
2 uien
1 rode paprika
3 el boter of margarine
zout, (versgemalen) peper
1 blik gepelde tomaten (400 ml)
4 takjes peterselie
2 teentjes knoflook
4 eetlepels madeira (mag ook andere wijn zijn)


Bereidingswijze:

Verdeel het vlees in 4 porties.

Uien pellen en in halve ringen snijden.

Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes van 5 cm snijden.

Verhit de boter in een pan.

Vlees bestrooien met peper en zout en aan beide kanten bruin pakken.

Haal het vlees uit de pan. Bak de ui en paprika in het achtergebleven bakvet ca. 3 min al
omscheppend.

Voeg de tomaten met sap toe, ½ dl water erbij en breng het geheel aan de kook.

Peterselie erboven fijnknippen.

Knoflook pellen en erboven uitpersen.

Doe het vlees terug in de pan en stoof alles in ca. 1,5-2,5 uur gaar.

Roer als laatste de wijn erdoor en laat dit onafgedekt ca 5 minuten meekoken.

 

 

Recepten en gerechten

 

Visrecepten

Vleesrecepten

Gevogelterecepten

Rijst & Pasta

Salades

Nagerechten

 


Ontwerp Liquid Mindz